Pages

Sunday, January 22, 2012

Pelister National Park's Marked Trail Through Capari

It is great to know that there's now a marked hiking footpath that takes tourists through the churches and monasteries on Pelister National Park.  Below you will find an excerpt from the Bitola Tourist Info website about the footpath that takes you to Capari's churches and monasteries.  To learn more, please visit the link below or just go to Capari and see for yourself! :)

Churches and Monasteries on National Park Pelister - Bitola Tourist Info Website

http://www.bitolatourist.info/index.php?option=com_content&view=article&id=750%3A2011-09-12-10-10-05&catid=43%3A-10-&Itemid=93&lang=en

"Pelister National Park has undertaken to mark and maintain a hiking footpath that would enable all nature lovers and cultural heritage admirers to visit the churches and monasteries of the villages on the slopes of Mount Pelister.  The first part of the footpath begins in the village of Trnovo and, through the villages of Magarevo and Rotino, leads to the village of Capari, while its second part passes by the churches and monasteries in the village of Maloviste....
...The first part of this mountain trail ends in the village of Capari, and brings the hiker to St. Petka's Monastery and St. George's Church. The monastery was built in the 16th century, while the existing monastic church was built in the 19th century. For a long time, this monastery was under the Diocese of Ohrid, while being within the administrative boundaries of the County of Bitola. The monastery was in a rather poor state of repair until 1724, when, as historical evidence shows, it was restored by a priest named Dionysius. The fire that broke out in the late 19"h century consumed its iconostasis, icons and most of the church's contents.
      However, the damaged sections were soon restored with the help of the congregation. The church occupies the centre of the monastery, its east, south and west walls being flanked by the monastic chambers whose high balconies are connected and form a single ensemble. The congregation flocks to this monastery every 8th September (Error: Sv. Petka is celebrated on August 8th) to celebrate the monastery's feast.
      Capari's spiritual heritage is further complemented by St. George's Church, whose foundations were laid by the local population on 11th May 1888. The church's frescoes date back to 1890 and are the work of Josif Radevik from the village of Lazaropole, near Debar. The church was consecrated on 26th July 1891, when there were 196 households in the village." 

-Churches and Monasteries on National Park Pelister, Bitola Tourist Info Website (www.bitolatourist.info)

Babari 2012 vo Rockdale, Australia

Babari 2012 vo Rockdale, Australia

Thank you to Cane Naumovski for filming and uploading this clip!

http://youtu.be/y6G-EtDofD0

Thursday, January 19, 2012

Vodici vo Capari 2012 - Epiphany in Capari 2012

Vodici vo Capari 2012 - Epiphany in Capari 2012

Thank you to Vesna Trpezanovska for filming and uploading this clip!

http://youtu.be/YDvf8EycprA

Hour Long Special on Babari in Capari - TERA TV - 17.01.2012

TERA TV had great coverage of Babari/Karneval in Capari this year! Watch the hour long special on this annual tradition, complete with video clips and a great interview with Saso Rostankovski and Jovan Nastevski, two of the organizers.

Hour Long Special on Babari in Capari - TERA TV - 17.01.2012


http://tera.mk/index.php?option=com_hwdvideoshare&Itemid=104&task=viewvideo&video_id=3542

Monday, January 16, 2012

Babari 2012 vo Capari

TV Tera - Цапари под маски
Традиционален василичарски карневал С.цапари 2012

Thank you to whoever uploaded this video!
Цапари под маски
Сабота, 14 Јануари 2012

http://tera.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=44498%3Acapari-pod-maski&catid=48%3A2008-10-22-13-36-33&Itemid=156


Струдот и снегот денеска не ги спречија цапарчани по неброен пат да ги одбележат, трите денешни празника Обрезение Господово, Свети Василиј Велики и Православна Нова Година. Поради таканаречените Некрстени денови кои траат од Божиќ до Водици, во битолското село Цапари се одржува василичарскиот карневал со кој се верува дека вампирите караконџоли и другите нечисти сили кои се активни во овој период со игра и песна ќе ги избркаат.Безброј маски креирани по секојдневни случувања и настани.Во минатото овој обичај почнувал дури в зори кога се изработувале и осмислувале маските, па од сред село се тргнувало во обиколна низ цапарските улици, денеска карневалот се одржа на четирите раскрсници во селото. Традиција и понатаму живее во Цапари.

 „ Карневалот порано се правел под маски од животиснко потекло и кож па во 1919 година кога некои од Цапари заминале во Солун па во јужна Америка и од таму донеле современи маски."- вели Никола Веловски

Карневалот се провлекувал низ годините кога помасовно кога понезабележително. И во времето кога бил забранет во 58мата кога полиција го растури карневалот, не се успело во намерата истиот да згасне.
„ Не се мериме со вевчанскиот карневла каде има преку 3000 жители но со радост кажувам дека оваа традиција веќе 30 години се одбележува во Рокдеј Австралија."- вели Веловски.

Невестата со сејмените, пропратена од чудовишта, ѓаволи, и други маски во улога на сватови тргна низ улиците на битолско Цапари за да ја одбележат како што велат вековната традиција на цапарскиот карневал.

Карневалот е пткако паметам за себе и јас се преправав сега син ми се преправа и внучето кое има само 4 години."- вели Цане Мишевски
Се радуваат што традицијата ја продолжуваат помладите на кои редот е сега предаден.Силниот пискот на зурлата и ударот на тапанот, традиционалните македонски изворни ноти го предводеа орото на маскираните цапарчани кои од долниот крај на селото шетајќи по куќите ги бркаа злите влијанија да не влезат во новата година оние од 12 некрстени денови, собирајќи по некој денар и крадејќи насмевки или страв од помалите се собираат на василичарскиот оган средсело каде веселбата ја продолжуваат преку целиот ден.

Оливера Михајловска

Capari Reunion Party in Sydney, Australia - November 2011

Part 1Part 2Part 3
Thank you to whoever uploaded these great videos from the reunion!

Pozar na Pelister Avgust 2011

Reunion Capari 1963 Prvo Odelenie - March 26, 2011

Check out this 47 minute long video of the class reunion that was held in Rockdale (Sydney, Australia) on March 26, 2011, for those that started first grade in Capari in 1963 (and other years)! Thank you Gorgi Shepentulevski and Lence Krlevska for uploading and posting all the videos and photos from this great reunion!

Rejunion Capari 1963 Prvo Odelenie

Vodici vo Selo Capari 2011 - Orbis TV

Vodici vo Selo Capari 2011 - Orbis TV